De svenska universiteten och högskolorna sjunker i den internationella rankingen och en del börjar tala om en ”Pisafiering” av de svenska högre läroverken. New public management har också ändrat deras organisation så att de allt mer liknar de privata företagen. Sker det en avintellektualisering av högskolorna och en allt större politisk styrning av deras verksamhet? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som gästas av Göran Adamson, docent i sociologi vid Uppsala universitet och författare.

Hotspot är ett samtalsprogram om kristen tro, kultur och samhälle. Programledare är Marco Strömberg. Programmet produceras av TV Vision Sverige och Världen idag.

Lästips:
”Kejsarens nya kläder: om New Public Management och de svenska universitetens sönderfall”, Daniel Rauhut (red) och Göran Adamson (Academic rights watch)
• ”Svensk mångfaldspolitik – en kritik från vänster”, Göran Adamson (Lava förlag)

Lyssna på programmet som podcast: