Västvärlden har gått från ett klansamhälle till ett individbaserat samhälle. Hur har den omdaningen sett ut och vad händer när vi möter kulturer som inte gjort den resan? Det samtalar vi om i veckans Hotspot, som gästas av litteraturhistorikern Johan Lundberg. I sin nya bok ”Individens födelse” undersöker han hur man i olika tider – från antiken till nutid – har sett på klanens plats i samhället. Han har också tittat på vad som har lett fram till dagens tänkande kring rättskipning, familjen och representativ demokrati.

Boktips:
Individens födelse, Johan Lundberg (Timbro)
Klanen – Individ, klan och samhälle från antikens Grekland till dagens Sverige (Timbro)
Mellan klan och stat – somalier i Sverige, Per Brinkemo (Timbro)
Familjen, Johanna Bäckström Lerneby (Mondial)

Hotspot är ett samtalsprogram om kristen tro, kultur och samhälle. Programledare är Marco Strömberg. Programmet produceras av TV Vision Sverige och Världen idag.

Lyssna på programmet som podcast: