Det talas allt oftare om wokeness inom näringsliv, kultur och akademi där progressiva värderingar dominerar alltmer. Vad betyder detta för det demokratiska samtalet och samhället i stort?

I kampen mot olika slags upplevda orättvisor har den ökande förekomsten av progressiva värderingar inom bland annat akademi, kultur och näringsliv alltmer tagit formen av en kulturrevolution. Det har till och med gjorts jämförelser med äldre tiders religiösa massväckelser. Således har tidningen The Economist talat om The Great Awokening, där ”woke” ses som ett paraplybegrepp för progressiva värderingar kring identitet, sexualitet, kön och ras. Och medan många välkomnar denna trend som ett engagemang för alla människors lika värde, är det andra som varnar för en ny form av tvingande likriktning och renlärighet. Hur påverkar detta vårt samhälle i stort?

Medverkande:
Ulrika Westerlund, riksdagskandidat (MP) och tidigare statlig utredare
Lotta Ilona Häyrynen, opinionsredaktör för Nya Mitten (LO Mediehus) och lördagskrönikör på Aftonbladets ledarsida
Henrik Jönsson, libertariansk entreprenör och youtuber
Olof Edsinger, teolog och generalsekreterare, Svenska Evangeliska Alliansen
Marco Strömberg, moderator

Det här programmet producerades av Svenska Evangeliska Alliansen och Världen idag, i samarbete med Elida.

Hotspot är ett samtalsprogram om kristen tro, kultur och samhälle. Programledare är Marco Strömberg. Programmet produceras av TV Vision Sverige och Världen idag.

Lyssna på programmet som podcast: